Programma januari 2019- juli 2019

Beste jeugdnatuurwachter,

Bij deze wil ik jou en je familie namens  het bestuur van de JNW alvast een natuurrijk en ontdekkend 2019 toewensen. Wij hopen dat je nog lang van de JNW gaat genieten en verder hopen wij dat je op je sportclub en op school enthousiast gaat vertellen over de prachtige dingen die je bij de jeugdnatuurwacht Vught allemaal onderneemt. Laat je medescholieren ook even kijken op onze site, en dan met name voor de fotoverslagen van alle activiteiten.

Hieronder lees je het programma tot juli 2019. Wat niet opgenomen is ,maar waar we wel aandacht aan schenken is de kennis van vogels en planten. Als we in ons eigen gebouw blijven gaan we eerst aan de slag met vogelherkenning. Misschien zeg je dat je dat je ze allemaal kent? Dat klopt. Jullie hebben goed geoefend en daarom gaan we nu verder met vogelgeluiden. Omdat je vogels eerder hoort dan dat je ze ziet gaan we oefenen met geluiden en als het voorjaar begint beginnen we met de eerst bloeiende plantjes, zodat je weet wat een paardenbloem en een boterbloem is. Heb je zelf nog ideetjes?? Laat het ons weten!. Wil je moeder, vader of oom/tante meehelpen bij de JNW?? Laat het ons weten!

12 januari  2019.   We hopen dat je genoten hebt van de kerstdagen en oudejaarsavond. Misschien nog wel het meest van het vuurwerk. Maar nu wil je naar buiten. We gaan lekker een winterwandeling maken. We hebben een vogelspeurtocht uitgezet op landgoed Voorburg. Onderweg is er warme chocomel. Daar worden je voeten niet echt warm van ……… dus warme kleding aan en twee paar sokken in je laarzen en dan…….zoeken maar. Na terugkomst steken we het vuur aan en mag je zelf pannenkoekjes of brood bakken boven het kampvuur met………………………… marshmellows.

 19 jan. Krijgen jullie een geheel nieuw onderwerp te horen. Laurens heeft iemand bereid gevonden om een lezing te houden over fossielen en mineralen. Krijgen we een dino te zien? Weet jij al veel van dit onderwerp af? Laat je dan horen.

 26 jan.   pinda’s rijgen – vetballen. Vogels zijn net als zoogdieren warmbloedige dieren. Ze hebben een constante lichaamstemperatuur, alleen bij vogels ligt die een paar graden hoger dan bij zoogdieren. Bij vogels staat de thermostaat 24 uur per etmaal op 41 graden Celsius. En dat is hoog ! Wel eens een levende vogel in de hand gehad? Die voelt heel erg warm aan, net alsof het beestje gloeit. Maar ja, het verschil tussen de warmte van onze handen en die van een vogellijfje is al gauw vier, vijf graden. Als het buiten erg koud is, is het lastig om op temperatuur te blijven. Gelukkig hebben vogels donsveren die heel goed isolerend werken, maar toch. De behoefte aan brandstoffen is dan ook groot bij onze gevederde vrienden. Kijk op koude dagen maar eens naar de voedertafel in de tuin. Ze weten de vetbollen, pinda’s en stukje brood en aardappelen wel te vinden. Allemaal vet, zetmeel en eiwitten. En daar zit veel energie in!

Zwaarder vlak voor de winter

 2 febr. Vraag je ouders om te rijden. We gaan vandaag naar de Oliemeulen in Tilburg. Slangen, gifkikkers, schildpadden, roofvogels en nog meer is er te zien. Op het einde van de ochtend krijgen we nog een slangenlezing en mag je een slang om je nek laten bungelen!

Let op: we vertrekken echt om 9.30 uur en we zijn pas om 12.30 uur TERUG!!

Adres: Dierenpark De Oliemeulen Reitse Hoevenstraat 30 5042 EH Tilburg

 9 febr. Knutselen. We gaan lekker binnen aan de slag. Thema: het voorjaar. We maken er een gezellige ochtend van. Natuurlijk gaan we eerst aan de slag met vogelgeluiden herkennen en misschien bloeien er al bloemen buiten. Ook hiermee maken we dan een start.

 16 februari komt de beste vogeldeskundige uit heel Noord-Brabant. Wouter Thijs vogelt al zijn hele leven en kan elke vogelsoort op grote afstand horen!! Vandaag neemt hij jullie mee in de wereld van de roofvogels. Zoals jullie misschien al weten hebben we sinds een paar jaar de zeearend als broedvogel in Nederland. Afgelopen jaar is daar ook de visarend bij gekomen. Zouden we komende jaren ook nog de vale gier kunnen zien? Vraag maar raak op deze interactieve ochtend.

 23 febr. Speurtocht Kapellebos. De natuur heeft veel leuke dingen in petto. We gaan vandaag in kleine groepen het bos in om een puzzel op te lossen. Trek je warm aan en twee paar sokken in je laarzen!

 Voorjaarsvakantie van 2 maart tot en met 9 maart

 2 maart Carnaval. Het bestuur gaat lekker feesten. De carnavalsliedjes zijn ingestudeerd.

 9-maart  Carnaval. Nu nog even uitrusten en de wandeling van volgende week voorbereiden. Lekker naar buiten. Misschien ga je op wintersport? In ieder geval lekker naar buiten.

 16 maart gaan we binnen aan de slag. Hessel Tiny en Jo hebben een leuk en actief programma voor deze ochtend bedacht. Het wordt dus een gezellige natuurochtend.

23 maart. Vraag je ouders om te rijden. We hebben een afspraak bij het oertijdmuseum de GROENE POORT in Boxtel. Wat heb jij nog onthouden van de fossielenochtend begin dit jaar? Jullie krijgen een opdracht en daarna gaan we naar buiten om de dino’s te bekijken. Let op! Jullie moeten de dino’s heel goed bekijken want…………….

 30 maart. Jullie hebben de vorige week heel goed naar de dino’s mogen kijken bij het Oertijdmuseum de Groene Poort in Boxtel. Vandaag mogen jullie onder leiding van kunstenares Mariteé aan de slag om zelf een dino te maken. Ja hoor!! Je leest het goed. Zelf aan de slag om een dino te maken die je op je slaapkamer neer mag hangen. Genieten dus!

 6 april.  Pasen staat voor de deur, dus we hebben weer enkele leuke activiteiten voor de boeg. Lekker met gips aan de slag. Paaseieren maken, gips gietvormen. Trek vandaag wat oudere kleren aan want het kan zijn dat een ballon uit elkaar knapt. Daar wordt je toch niet vies van zou je zeggen? Nou, wel als deze ballon vol zit met gips. Vandaag komt Rietje Smeets met haar dochters naar de JNW om jullie te leren hoe je paaseieren kunt gieten. Samen met Piet gaan jullie echt iets maken dat groter is als een paasei; namelijk zo groot als een Dino-ei of een struisvogelei. Daarbij hebben we ook een heel aantal vormpjes liggen om b.v. een eierhouder of eendjes te maken. Al met al een echte doe-ochtend. Als we nog tijd over hebben gaan we een collage maken voor in ons natuurpark. Op de collage staat het thema Voorjaar

 13 april.  Paaseieren schilderen, eieren uitblazen, andere dingen met eieren. Ook vandaag mag je weer in je oude kledij verschijnen. De eieren en andere gipsfiguren die je de vorige week hebt gemaakt zijn nu droog en mag je gaan schilderen. Piet zal  jullie voorzien van een klein kwastje, mooie voorbeelden en natuurlijk een beetje verf. Neem vandaag je machtig mooi geschilderde dingen mee naar huis en laat deze door iedereen bewonderen.

 20 april. Vroege vogelexcursie………vroeg?? Ja vroeg!! Zet je wekker op 5 uur en zorg dat je om 5.30 uur bij de JNW bent. We fietsen dan via de paardensteeg naar het Bossche Broek (6.00 uur) zodat we de zon zien opkomen, de reeën zien grazen en de vos zien struinen. Dit is natuurlijk alleen voor de echte JNW-ers…………. .Zorg wel voor twee paar sokken in je schoenen/laarzen, handschoenen, muts, warme jas en oorwarmers!!  Het kan nog ijskoud zijn zo vroeg in de ochtend!

 Meivakantie 22 april tot en met 5 mei

 27 april. meivakantie. Wij gaan genieten van het voorjaar. Jij ook? Lekker naar buiten en de bossen in. Het voorjaar is de mooiste tijd. Je kunt de vogelkennis, die je de afgelopen half jaar hebt opgedaan oefenen.

 4 mei à meivakantie. Lekker ook deze week nog nagenieten. Hopelijk is het aangenaam weer………..maar ook als het weer minder mooi is is het goed om naar buiten te gaan. Juist dan zijn veel anderen mensen binnen en is er minder verstoring buiten, waardoor je eerder leuke natuurontdekkingen kunt doen. Genieten dus!

Paasvakantie

11 mei Bijen. Vandaag komt Frans. Frans is kenner van bijen – hij stond vorig jaar met een groot artikel in het Brabants Dagblad - en dat wil zeggen dat hij heel bijensoorten moet kennen heeft die behoorlijk wat stuifmeel naar het huis brengen en daar daarna honing van maken. Hebben jullie veel vragen over de bloemen en de bijtjes? Bereid je dan goed voor op deze zoemende ochtend.

18 mei. Zoals jullie misschien weten is Laurens een echte insectenkenner. Vandaag mogen jullie onder zijn leiding aan de slag. Wat gaan we doen? We gaan -hoe kan het anders- een insectenhotel bouwen.

 25  mei Kruiden kun je planten in je tuin omdat ze veel insecten aantrekken. Je kunt ze ook gebruiken om je eten lekkerder te maken of een bepaalde smaak aan te geven. Kruiden kun je ook gebruiken in de geneeskunst. Iemand die er heel veel van weet zal er ons over vertellen. Vraag je ouders of ze willen rijden naar de kruidentuin in Haaren.

Adres: Kapelweg 9, 5076 TK Haaren

 Hemelvaart weekend 1 juni geen JNW

15  juni  Het is tijd om de Gierzwaluwen te bewonderen. Al enkele weken geleden vlogen de eerste huis, boeren, gier- of oeverzwaluw vanuit Afrika naar Nederland. Omdat deze vogels sterk in aantal achteruitgaan komt de stadvogeladviseur van Vught jullie iets vertellen over deze bijzondere vogels. Als we voldoende weten gaan we aan de slag. Jullie krijgen een mooi wit T-shirt en je mag daar met zwaluwmallen allemaal gierzwaluwen op schilderen. Rond 30 april kunnen we de gierzwaluw meestal al welkom heten.

 8 juni   Wateronderzoek. Laarzen aan? Als het mooi weer is, is dat niet nodig. We gaan vandaag eens onder water kijken! Waarom? Omdat er onder water net zo veel beesten leven (misschien nog wel meer) dan boven water. Door middel van dit wateronderzoek  kunnen  jullie kennis maken met de onderwaterwereld. Laurens en Peter zullen jullie laten zien hoe je wateronderzoek doet en we zetten de microscopen klaar om deze monsters een uit te vergroten. Hoeveel beestjes kunnen jullie vinden?

21 juni Vrijdagavond 19.30 uur zal Laurens eens testen wat jullie allemaal hebben geleerd dit seizoen. Daarna reiken we de oorkondes en de speldjes uit. Ouders, broers en zusters zijn welkom. Na de uitreiking zullen we onder het genot van een hapje en drankje nog even chillen. Sluiting 21.00 uur

 22 juni   Dit was het dan. JNW bestaat 43. We gaan we om 10.00 op pad. We nemen een volle picknickmand mee en nog veel meer lekkere dingen . Deze dag is geheel verzorgd!!   Het is de laatste JNW dag van het seizoen 2018 – 2019 snik en snik en snik…………. Jammer hè?  Je wilt nog een jaartje JNW? Geef dit dan snel door aan het JNW bestuur. Zorg er ook voor dat je andere kinderen tijdig informeert over de JNW voor het volgende seizoen, want als je vriendjes ook bij de JNW zijn is het veel gezelliger.

En dan zijn we weer aan het einde van ons JNW jaar!. Nog twee weken naar school en dan is het zomervakantie die duurt van 6 juli tot en met 18 augustus.

De JNW opent haar deuren weer op zaterdag 1 september!

Fijne vakantie                                                    

Het bestuur:.Jo, Tonny, Tiny, Piet, Nelis, Hessel, Laurens, Peter