Programma augustus 2018 - januari 2019

Beste Jeugdnatuurwachter en ouders,

U heeft uw kind aangemeld voor het jeugdnatuurwachtseizoen 2018- 2019. Hieronder leest u het programma tot en met begin januari 2019. Daarna volgt nog een programma tot de volgende zomervakantie. Gedurende alle schoolweken zijn er JNW activiteiten; alle schoolvakanties zijn wij gesloten. We organiseren dus 40 activiteiten voor 45 euro!!  Hieronder leest u een gevarieerd programma; de ene week binnen (in het gebouw van de JNW) met een echte doe-activiteit en de andere week met een lezing. Daarna volgt een buitenactiviteit op het JNW terrein of in de directe omgeving. Een keer per maand organiseren we een excursie. Er zijn –behalve de contributie- geen eigen financiële bijdragen verschuldigd. Aan het einde van het schooljaar organiseren wij een spelavond met de uitreiking van het beroemde JNW-speldje. De dag daarna sluiten we het seizoen af met een volledig verzorgde dagexcursie.  

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten. Heeft u een idee? Kent u iemand met een interessante hobby? Wilt u een activiteit van het programma meehelpen? Meld dit dan bij het bestuur van de JNW (zie website) of kom op zaterdagochtend gewoon even binnenlopen. Van elke activiteit wordt een beeldverslag gemaakt dat u kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl). Op de site staan ook telefoonnummers bij noodgevallen, het aanmeldformulier en het actuele programma. Hou dit dus in de gaten.

Naast het meehelpen is het noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie u via mail vragen zich hiervoor op te geven. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten dan ook niet  mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest..

Alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal u kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg - op, indien ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen. Heeft uw kind een allergie of anderszins wat het bestuur dient te weten, geef dit tijdig door.

Kleding: Liefst kleding die vuil mag worden. In ieder geval gepast schoeisel; d.w.z stevige schoenen, lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d. Omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat uw kind een teek oploopt. Controleer daarom uw kind bij thuiskomst op teken (of laat uw kind zelf voelen of het een klein korstje voelt). Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere afwijkingen. Alle andere klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en uw kind voelt zich die week erna niet lekker?? Raadpleeg direct uw huisarts.

Alle informatie mbt de nieuwe privacywetgeving kunt u vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Namens mijn collegae wens ik u en uw kind een supergezellig JNW jaar.

Peter Maessen (voorzitter)..

 

Activiteiten van september 2018– januari 2019

Indien we niet op excursie gaan wordt de eerste 10-20 minuten aandacht geschonken aan het herkennen van vogels. Het zijn met name de huis- en tuinvogels die we leren. Wat zijn de kenmerken van iedere vogel? Zit deze vogel over het algemeen in een boom of struik over op de grond? Als we na enkele maanden de vogels kunnen herkennen zullen we deze activiteit aanvullen met vogelgeluiden. Welk vogelgeluid hoort bij welke vogel? In het voorjaar beginnen we de eerste tijd met herkenning van planten.

 1 sept. Open dag voor het nieuwe seizoen; Tijdens deze open dag kun je kennis maken met de werkwijze van de JNW. Je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten. Je ouders kunnen je aanmelden voor het seizoen 2018-2019 waarin we 40 activiteiten organiseren (Alle schoolvakanties zijn wij ook gesloten).

8 sept. Nu gaat het seizoen echt beginnen! Eerst houden we een kringgesprek en kennismaking met alle kinderen en bestuursleden en daarna gaan we geblinddoekt het natuurpark De Kwebben (achter ons clubgebouw) verkennen. Voelen en horen is dan erg belangrijk. Echts iets voor kleine oortjes en de vingertoppen………………en de hersenen natuurlijk want je moet nu een relatie leggen tussen de ruwheid van de bast en de boomsoort, of de voetzolen en de hardheid van de grassen.   Blind over bomen lopen? Doen!! Op blote voeten door de modder? Doen!!

 15 sept. Wij gaan vandaag naar de Moerputten in Den Bosch. IVN gids Peter van de Velden zal ons daar een rondleiding geven. Wat is het effect van de droogte op deze natte natuur en welke gevolgen heeft dit. In de natuur zijn veel kleuren en vormen te onderscheiden. Daarbij is de herfst in aantocht en zie je buiten veel vruchten kleuren. Vraag je ouders om te rijden.

23 sept. Vandaag blijven we lekker binnen. We gaan creatief tekenen. Irma zal jullie de belangrijkste regels van het tekenen bijbrengen. We hebben een kast vol met vogels en dieren en die mogen jullie gaan tekenen.

 29 sept: Als je nog een nieuwe schoendoos hebt mag je die meebrengen. Jo en Tiny zullen de instructie verzorgen. We gaan vandaag knutselen met het thema herfst. We maken een regenmeter en een windsnelheidsmeter. Altijd handig in deze stormachtige periode.

 6 okt. We gaan vandaag op de fiets naar Kwekerij De Scheve Schup. Hier hebben ze kippen en varkens en telen ze veel verschillende groenten. Piet heeft met de eigenaar een mooi en actief programma afgesproken.

Herfstcollages. Vandaar gaan jullie onder leiding van Rick en Hessel binnen aan de slag. Misschien hebben jullie ook wel schitterende ideetjes om de herfst natuurlijk te verbeelden.

 13 en 20 okt. Geniet allemaal van de herfstvakantie!! Het bestuur gaat het bos in om de volgende excursie voor te bereiden.

28  okt. Halloween is een prachtig volksfeest geworden. We hopen dat er voldoende pompoenen zijn!! Jullie weten dat het voorjaar droog wat en de zomer een beetje nat was, waardoor veel pompoenplanten zijn gaan rotten. We hebben heksen, spoken en andere geheimzinnige figuren die je kunt uitsnijden. Het wordt een griezelochtend die we opluisteren met zelfgemaakte pompoensoep.

 3 nov. Het is herfst en dat wil zeggen dat de spinnen en slakken hun slag slaan. Vandaag komt er een mevrouw die als hobby reuzenslakken houdt. De slakken zij groter dan de vuist van je hand. Het wordt een interessante lezing.

 10 nov. Herfst is onlosmakelijk verbonden met paddenstoelen. Cor Haest zal met ons het Maurickbos /of naar kasteel Herlaer lopen om daar paddenstoelen te zoeken. We gaan in principe op de fiets. Mocht het slecht weer worden dan zal onze secretaris (Bianca) jullie een mail sturen met het verzoek om te rijden.

 17 nov. Voordat alle bladeren van de bomen zijn gevallen gaan we binnen aan de slag om van bladeren leuke dierenafbeeldingen te maken. Wat zijn er toch leuke voorbeelden. Het wordt lekker gezellig binnen.

 24 nov. Dassenlezing. Enkele jaren geleden waren er nog maar weinig dassen in Brabant. Gelukkig heeft de stichting Das en Boom tijdig aan de bel getrokken. Nu zijn er weer vele plaatsen waar je de das kunt zien. Nou ja; zien is wel het probleem. Daarom hebben we Ton Popelier gevraagd om een das mee te nemen en ons een precies te vertellen hoe het zit met de das. Doe een lekkere DAS om als je naar de JNW komt. Het wordt een interessante lezing. jullie!

 1 dec. Vraag je ouders om te rijden. We gaan vandaag naar windmolen in Nieuwkuijk. Wat we hier gaan doen wordt een verrassing.

8 dec.  Sjef van Spinnetjes.com is een heel aardige verteller. Hij weet superveel van spinnen, maar ook van leguanen. Waar zal hij deze lezing over gaan houden. Het blijft een verrassing tot hij binnenkomt. Spannende ochtend

15 dec. Heb je nog schoendozen? Breng ze dan mee!. Alles staat in het teken van kerst. We hebben een heleboel knutselspullen klaarliggen. We gaan kerstbomen timmeren en schilderen/versieren en nog veel meer. Dus graag oudere kleren aan.

22 dec gaan we op de fiets naar de Vughtse ijsbaan. Kunnen we alvast genieten van een komende kerstvakantie.

23 dec. Heerlijk struisvogels op het menu tijdens de kerst. Of fazant, patrijs, konijn? Wij wensen jullie een mooie kerstvakantie.

 HET BESTUUR  VAN DE JEUGDNATUURWACHT WENST JULLIE ALLEN EEN GROEN, GEZOND en NATUURLIJK 2018 toe!

 

Bestuur: Tiny, Jo, Piet, Hessel, Tonny, Laurens, Nelis, Bianca en Peter

Jeugdbestuur: Erin, Ruben, Danique en Merlijn. 

12 jan 2019 Winterwandeling Voorburg. Eerst gaan jullie op pad voor een echte speurtocht en daarna steken we de vuurkorf aan. Je mag zelf brood bakken boven het vuur en we hebben marschmellows.  Happy days!